Övrigt

Norrlands Aten

Härnösand kallas ibland “Norrlands Aten”. Staden har försökt bevara sin atmosfär av idyllisk småstad och lyckats ganska bra med det. Visserligen har många gamla byggnader, sjöbodar och packhus fått ge vika för modernare byggnader, men vissa delar av staden har fått behålla sin unika miljö. Detta gäller till exempel området som heter Östanbäcken. Här har hela kvarter av gammal traditionsrik bebyggelse bevarats.

Härnösands kommun är cirka 1000 kvadratkilometer stor. Större orter inom kommunen är till exempel Viksjö, Älandsbro och Hälledal. Stigsjödalen, kustsocknen Häggdånger och Hemsön är exempel på natursköna och intressanta rekreationsområden.

Utbildning

Härnösand är en stad som präglas av undervisning och skolor. Här finns bland annat en lärarhögskola och en sjöbefälskola. Här finns också en mycket populär musikskola dit ungdomar från hela landet kommer för att studera musik. I Härnösand finns också en mötesplats för studerande som heter Lärcentrum Origo . I denna byggnad finns datorer, arbetsrum och möjlighet till videokonferenser för att underlätta studierna. Här finns också studievägledare placerade för att ytterligare hjälpa de studerande. Byggnaden finns på Campus Härnösand.

Näringsliv

industri i HärnösandI Härnösand befinner sig några mycket stora företag. Bland de större industrier vilka lagts ned kan nämnas Hagraf, vilka tillverkade elektroder och ASEA som tillverkade truckar. Andra industrier har dock växt upp såsom Logosol och Ymex AB. Svenska Tobaks AB var ett statligt verk med tillverkning förlagd bland annat till Härnösand.

Kommentarer är stängda, men trackbacks och pingbacks är öppna.