Östersund

Uppkomsten av staden Östersund är en spännande historia i sig. Det var på grund av den stora handeln som bedrevs i Jämtland som den svenska staten ville få kontroll över. Staden tillkom under 1700-talet bara för att med laglig hjälp kunna kanalisera all handel i Jämtland via denna stad och på så sätt få kontroll över den. Naturligtvis så tyckte inte jämtlänningarna samma sak och staden förblev ganska liten och tämligen tom på befolknings ända tills järnvägen drogs och gjorde staden mer attraktiv i slutet av artonhundratalet. Idag är Östersund en plats dit många söker sig för framförallt vintersport och man har profilerat sig som en mecka för vinteraktiviteter och vi har fått se flera stora mästerskap i både skidskytte, skidorientering och skridsko.

Bo i Östersund

Östersund är ingen stad man bara besöker över en dag, det finns alldeles för mycket här att göra för att ett kort besök skulle vara av värde. Det rekommenderas starkt att man försöker hitta någonstans att bo när man vill njuta av staden och allt den har att erbjuda. Du kan välja att boka hotell i Östersund, antingen genom resebyrå, eller genom att du söker på olika hotellsajter eller att du letar upp det boende du själv vill ha och ringa och boka själv. Du finner många kända hotellkedjor i Östersund som t.ex. Scandic, Clarion och Best Western. Givetvis finns här också en stor mängd hotell som både har lokal anknytning och andra kedjor. Vill du hellre bo i en stuga eller på vandrarhem finns det ett flertal olika att välja mellan och ger dig en chans att välja själv om du vill bo centralt eller nära naturen och skidåkningsmöjligheterna.

Att göra i Östersund

I flera hundra år har han jagats, många har suttit och spanat med kikare för att få en glimt av honom och med kameran redo väntat i timtal. Jag talar naturligtvis om Storsjöodjuret! Några få mil från Östersund finns Storsjön där det enligt legenden ska finnas ett odjur. Man har idag en utsiktsplats alldeles intill sjön i Svenstavik. Se om du kan se odjuret, eller besök Jamtli där det finns en utställning. Östersund är en stad med stort fokus på vintersporter. Oavsett om du gillar att åka skidor på längden, på tvären, eller utför så finns det alla möjligheter. Du kan också åka skridsko, boka skotersafari eller hundspannsåkning. När det kommer till vinteraktiviteter så är det bara fantasin som sätter gränser när du besöker Östersund.