Sevärdheter

Byggnader

Under slutet av 1700-talet uppfördes några byggnader som än i dag står kvar och som har blivit sevärdheter. Detta gäller framförallt det vackra rådhuset med sin pampiga pelarrotunda. Denna byggnad var då gymnasium och förblev det ända in i 1800-talet. Landshövdingens residens byggdes också under denna tid och denna byggnad ritades av Olof Tempelman. Denna byggnad finns också bevarad liksom det gamla lasarettet byggt i trä. Detta har blivit ett av många byggnadsminnen i Härnösand. Det gamla rådhuset, som ända fram till 1800-talet, fungerade som ämbetslokal låg först vid Härnösands torg men flyttades senare till friluftsmuseet på Murberget. En annan byggnad som också flyttades från sitt ursprungliga läge var “Gymnastik- och sånghuset”. Detta vackra hus flyttades i ett stycke under 1900-talet till sitt nuvarande läge.

Domkyrkan i Härnösand uppfördes på 1800-talet då den gamla kyrkan blivit för liten. Domkyrkan ritades av Johan Adolf Hawerman. Denne man var lärare vid Konstakademien i huvudstaden och han fick uppdraget att rita den vackra kyrkan i Härnösand. Domkyrkan uppfördes i nyklassicistisk stil och den är mycket vacker.

Härnösand har också ett mycket fint bibliotek och en teater som ligger på Mellanholmen.

Murberget

sevärdhet i HärnösandMurberget är Norrlands största friluftsmuseum. Här har mycket av det som tillhörde gångna tider sparats. Byggnader , såsom till exempel det gamla rådhuset i Härnösand, har flyttats hit. Murberget är en trevlig utflykt att göra och här kan man läsa och lära sig om forna tiders liv i området. Här bedrivs också en hel del aktiviteter. Man kan till exempel vid juletid lära sig binda en halmbock eller göra en julängel. På Murberget finns bland annat ett nyare museum och många hus och miljöer från 1800-talet. Det är mycket trevligt att vandra omkring i denna miljö och när man behöver vila sina ben kan man ta en kopp kaffe på Murbergets kafé. Murberget har också många musikevenemang under året.

Den som vill kunna blicka ut över hela Härnösand beger sig upp på “Vårdkasberget”. Härifrån har man en hänförande utsikt över staden och havet.

Hemsön

Härnösand ligger på Härnön och en liten bit norr om denna ö ligger Hemsön. Hemsön är en mycket vacker ö och om man vill ha ett förslag på en trevlig liten utflykt, då man besöker Härnösand, kan man med fördel resa ut till denna ö. Det tar inte ens en halvtimme att resa med färjan ut till Hemsön och den resan kostar heller inte något. På Hemsön kan man se den unika miljön fiskefamiljerna levde i på den tid då invånarna på ön livnärde sig på fiske. Husen ligger mycket nära havet och varje fastighet har ett båthus i anslutning till gården. Hit styrde fiskebåtarna hem med sin fångst från havet. Idag finns bofast befolkning på ön men invånarna inte många. Drygt ett hundratal människor bor året runt på ön.

På Hemsön finns en mycket speciell fästning där många män, som gjort sin militärtjänst i närheten av Härnösand, har vistats. Hemsö fästning byggdes för att försvara den norrländska kusten och består av ett virrvarr av gångar i det 140 meter höga Storråberget. Från toppen på detta berg har man en fantastisk utsikt över fjärden och man kan förstå vilket strategiskt läge denna ö haft för försvaret. Idag används inte fästningen i militärt syfte. Detta gör att anläggningen är öppen för turisterna under sommarhalvåret.

Kommentarer är stängda, men trackbacks och pingbacks är öppna.